VAATWASSERS algemene informatie

Met een vaatwasser bespaart u veel tijd en houdt u uw keuken netjes, maar de aanschaf van een vaatwasser is voor veel mensen een lastige opdracht. Door het grote aanbod en vele verschillende functies en types is het moeilijk tot een keuze te komen. W.A.S helpt u daarom graag bij het maken van de juiste keuze.

In de winkel treft u een zorgvuldig samengesteld assortiment aan, in verschillende klassen en van toonaangevende merken zoals

Siemens, Beko, Bauknecht en Miele.

De tips van W.A.S bij het aankoop van een nieuwe wasautomaat.

Vrijstaande- of inbouwvaatwasser?

Heeft u een grote keuken en al uw keukenkastjes zijn al in gebruik, dan kunt u een vrijstaande vaatwasser nemen. Deze staat los van een keukenkastje of aanrechtblad.

Wilt u liever een vaatwasser die opgaat in uw keuken, dan kiest u voor een inbouwvaatwasser. Deze kan voor een gedeelte of volledig in uw keuken ingebouwd worden. Bij een vaatwasser, die gedeeltelijk is ingebouwd, is het bedieningspaneel zichtbaar vanaf de buitenkant. Vindt u het mooier als u de vaatwasser niet ziet, dan kiest u voor een volledig ingebouwde machine. De vaatwasser wordt dan volledig weggewerkt en aangepast aan uw keuken. Het bedieningspaneel zit dan in de bovenrand van de vaatwasser.

Afmeting en inhoud (couverts)

De standaard vaatwasser heeft een afmeting van 60 cm breed en 85 cm hoog. Heeft u een hoger aanrechtblad? Dan zijn er ook machines te krijgen die een maximale hoogte hebben van 92,5 cm. Heeft u niet zoveel ruimte beschikbaar? Dan bestaan er ook vaatwassers die een breedte hebben van 45 cm.

U kunt ook rekening houden met de beschikbare hoeveelheid couverts die de machine heeft. Een couvert is eetgerei per persoon (bestek, bordjes, glazen e.d.) De meeste standaard vaatwassers  beschikken over twaalf couverts. Sommige machines hebben er vijftien. In een vaatwasser voor één persoon kunt u vaak acht tot tien couverts kwijt.

Water- en energieverbruik

Als u uw vaatwasser dagelijks gebruikt, is het van belang een zuinige machine te nemen. Op het energielabel van de vaatwasser staat het verbruik van de machine vermeld. Van de A+++ t/m D mogelijkheden is A+++ het zuinigst.

Energieverbruik

 Om nog meer energie en geld te besparen, kunt u ook kijken naar het waterverbruik van een vaatwasser. Er zijn machines te koop die 22 liter water verbruiken, maar er zijn ook machines die maar 12 liter water voor een wasbeurt gebruiken. Als u dagelijks de vaatwasser gebruikt, komt dit neer op 3640 liter water per jaar. Dit scheelt u geld en het is nog eens goed voor het milieu ook..

Er zijn ook veel vaatwassers die ‘halve belading’ als optie hebben. Deze functie zorgt voor vermindering van het water- en stroomverbruik.  En sommige vaatwassers zijn voorzien van een warmwateraansluiting (ook wel hotfill) genoemd. Hiermee kunt u ook energie besparen.

Speciale programma’s en functies

De vaatwassers beschikken over verschillende programma’s zoals een kort programma, milieubewust eco-programma (verbruikt minder water en elektriciteit) of een speciaal programma voor uw kwetsbare glaswerk.

Met de starttijdkeuze kunt u er voor kiezen om de vaatwasser een bepaalde tijd na het instellen van het programma te starten.

De beladingsherkenning is een sensor die “weet” hoe vol u de afwasautomaat heeft zitten. De vaatwasser stelt dan het afwasprogramma zo af dat u nog steeds energiezuinig kunt wassen. Zo wordt er minder water en afwasmiddel verbruikt.

De zout- en glansspoelmiddelsensor geeft een melding wanneer het zout en/of glansspoelmiddel bijna op is, zodat u deze altijd op tijd kunt bijvullen.

Een aquastop zorgt ervoor dat bij een defect de watertoevoer wordt afgesloten zodat er geen wateroverlast optreedt.

Vaatwassers met een deurvergrendeling of kinderbeveiliging zorgen ervoor dat de deur vergrendeld blijft tot het einde van het afwasprogramma.

Bij de aanschaf van een vaatwasser kunt u kiezen voor een machine met of zonder besteklade. De besteklade bevindt zich bovenin de vaatwasser. Het grote voordeel hiervan is dat het bestek netjes in de lade kan worden geplaatst, waardoor het bestek optimaal gereinigd wordt. Omdat het bestek niet tegen elkaar aan ligt, worden ook roestplekjes voorkomen. Bovendien ontstaat in de onderkorf meer ruimte, omdat hier geen bestekkorf meer aanwezig is.

Ook kunt u kiezen voor een vaatwasser met neerklapbare bordenhouders in het onderrek. Het voordeel hiervan is dat ook schalen en pannen in de vaatwasser kunnen. Maar ook een in hoogte verstelbare bovenkorf kan erg handig zijn, vooral met grote glazen.

Geluidsniveau

Als u een open keuken heeft dan is aan te raden om een stille vaatwasser aan te schaffen met een geluidsniveau rond de 44 dB. Er zijn zelfs vaatwassers met een lager geluidsniveau. Deze zijn zeer stil en vormen geen belemmering voor een gezellig gesprek. Voor het geluidsniveau geldt: elke 3 dB erbij betekent een verdubbeling van het geluidsniveau.

Accessoires

Bij W.A.S kunt u ook terecht voor verschillende accessoires voor uw vaatwasser. Hierbij kunt u denken aan afvoerslangen en – onderdelen, reinigingssets en  middelen waarmee vet en kalk verwijderd kan worden.

Tot slot nog een paar tips van W.A.S:

Maak regelmatig de filters schoon

Was 1 x per half jaar met groenland op 70 graden om de machine te reinigen

Verwijder vuil van de vaat met keukenrol

En was niet te veel af op korte programma’s.

WASDROGERS algemene informatie

Wie geen tijd of geen ruimte heeft om zijn schone was op te hangen gebruikt een wasdroger. De keuze van een wasdroger is niet altijd even makkelijk. W.A.S helpt u daarom graag bij het maken van de juiste keuze.

In de winkel treft u een zorgvuldig samengesteld assortiment aan, in verschillende klassen en van toonaangevende merken zoals

Siemens, Beko, Miele, AEG en Electrolux.

De tips van W.A.S bij het aankoop van een nieuwe wasdroger.

Welke wasdroger: afvoerdroger, condensdroger of warmtepompdroger?

Heeft u een afvoermogelijkheid naar buiten? Kies dan een afvoerdroger.

Voor de afvoerdroger is een opening naar buiten nodig om de vochtige lucht af te voeren. De slang naar buiten laten hangen, zoals u wellicht wel eens heeft gezien, is niet zoals het hoort. Er zijn speciale roosters nodig waarmee de droger op de juiste manier geïnstalleerd kan worden. Luchtafvoerdrogers zijn in de regel energiezuiniger dan condensdrogers.

Bij een condensdroger wordt de vochtige lucht opgevangen in een condensbak die regelmatig geleegd moet worden. Het is ook mogelijk om het condenswater via de waterafvoerpijp af te voeren, waar ook de wasmachine op aangesloten kan zijn. Het voordeel van de condensdroger is dat u hem op elke gewenste plek kunt plaatsten doordat u geen afvoer naar buiten nodig heeft.

Wilt u extra besparen en droogt u 2-3 keer in de week? Dan is het al voordelig om te kiezen voor de warmtepompdroger. Deze wasdroger is de meest energiezuinige droger. Sommige modellen warmtepompdrogers zijn tot wel 60% zuiniger dan energieklasse A. Een warmtepompdroger is energiezuiniger doordat de warme lucht die de trommel ingeblazen wordt, hergebruikt wordt door de ingebouwde warmtepomp. Ook is het mogelijk om de warmtepompdroger, door de lagere energieafname, op dezelfde groep aan te sluiten als de wasmachine. Dit type wasdroger is duurder in aanschaf dan een afvoerdroger of condensdroger, maar het verschil wordt terug verdient door de lagere energiekosten. Daarnaast wordt het milieu bespaart: hoe vaker u de droger gebruikt, hoe rendabeler het is om te kiezen voor een warmtepompdroger.

Trommelinhoud (vulgewicht)

Bij de aanschaf van een wasdroger moet rekening gehouden worden met de trommelinhoud. De trommelinhoud geeft aan hoeveel kg wasgoed u in de droger kunt plaatsen. En hoe groter de trommelinhoud, hoe beter de kleding droogt. Een grotere trommel heeft namelijk meer ruimte om de lucht door te laten in de trommel. Kies bovendien altijd een wasdroger die een minimaal gelijk, of groter vulgewicht heeft dan uw wasmachine. Zo voorkomt u dat u uw wasgoed in 2 delen moet drogen.

Energieklasse

Het energieverbruik verschilt per wasdroger. Op het energielabel staat het verbruik van de droger vermeld, waarbij energieklasse A het zuinigst is. Doordat een wasdroger een grote gebruiker is van energie, is het aan te raden om de energieklasse van verschillende wasdrogers mee te nemen in uw overweging.

Zuinige wasdrogers zijn vaak duurder in aanschaf, maar door het lagere energieverbruik verdient dit verschil zich ook weer terug. Bovendien is een zuinige wasdroger beter voor het milieu. De meest zuinige wasdroger is de warmtepompdroger. Deze wasdrogers kunnen in sommige gevallen tot wel 60% zuiniger zijn dan energieklasse A. Hoe vaker u de wasdroger gebruikt, hoe rendabeler het is om voor een warmtepompdroger te kiezen.

De afvoerdrogers zijn in de regel zuiniger dan condensdrogers, maar wat als u geen afvoermogelijkheid heeft? Het is al raadzaam om te kiezen voor de warmtepompdroger (meest zuinige droger) als u slechts 2 à 3 keer in de week de wasdroger gebruikt. Maar ook als u een 1400 toeren wasmachine heeft. Ten opzichte van energieklasse C bespaart u in deze situatie ruim 60,- per jaar.

Programma’s voor uw wasdroger

De meeste wasdrogers zijn naast de standaardprogramma’s tegenwoordig voorzien van efficiënte automatische wasprogramma’s. Hierbij valt te denken aan extra snelle of extra zuinige programma’s. Maar een aantal modellen heeft een wolrack programma zodat wollen kleding of schoenen gedroogd kan worden. Ook heeft een aantal modellen een speciale softcare trommel wat minder slijtage geeft aan het wasgoed.

Elektronisch gestuurd-  of tijdsgestuurde wasdrogers?

Bij een elektronische gestuurde wasdroger wordt de vochtigheidsgraad van uw wasgoed met behulp van sensoren gemeten en wordt de duur van het programma daarop aangepast. Zo wordt het meest optimale droogresultaat bereikt, verbruikt u minder energie en hoeft u niet langer te wachten dan nodig is. Een tijdsgestuurde wasdroger betekent dat u zelf een tijd moet invoeren dat de wasdroger gaat drogen. Veel elektronische drogers hebben ook nog tijdprogramma’s.

Wasdrogers met uitgestelde start

De ‘uitgestelde start’ is een optie waarmee u de wasdroger instelt op een tijd waarop u wilt dat de wasdroger begint met draaien.

Hoe brandgevaarlijk is een wasdroger?

Zolang u uw wasdroger goed schoon houdt is de kans dat het apparaat brand veroorzaakt gering. Maak daarom het pluizenfilter regelmatig (bij voorkeur na iedere droogbeurt) schoon en reinig op zijn tijd de condensor. Voor het reinigen van uw droger kunt u altijd contact met ons opnemen.

Accessoires

Bij W.A.S kunt u ook terecht voor verschillende accessoires voor uw droger. Hierbij kunt u denken aan afvoerslangen en – onderdelen, droogballen voor een zachtere was, reinigers- en ontkalkingmiddelen en een tussenstuk waarmee u uw wasmachine en uw wasdroger stabiel en veilig kunt stapelen.

Tot slot, nog een paar tips van W.A.S:

Kies een passend formaat: een droger die groot genoeg is voor een complete was

Koop liever geen was- en droogcombinatie, die verbruikt relatief veel energie

Neem een droger met een automatisch programma (sensor), dat stopt als de was droog is

Centrifugeer wasgoed op een zo hoog mogelijk toerental, bij voorkeur 1400 toeren

Kies vaker het programma ‘strijkdroog’; dat is energiezuiniger dan ‘kastdroog’

Maak regelmatig de condensor schoon, anders stijgt het energieverbruik

Na elke droogbeurt moet u het filter in de opening schoonmaken

En gebruikt u wasverzachter, reinig dan de trommel met schoonmaakazijn.

 

STOFZUIGERS algemene informatie

Een huishoudelijke klusje dat elke week terugkeert, is het stofzuigen. Stofzuigers zijn er niet alleen in verschillende vormen en kleuren. Ook zijn er verschillen in type, manier van stofzuigen en het zuigvermogen. Het is dus van groot belang dat u weloverwogen een keuze maakt voor een stofzuiger die past bij uw leefsituatie.  W.A.S helpt u bij het maken van de juiste keuze!

In de winkel treft u een zorgvuldig samengesteld assortiment aan, in verschillende prijsklassen en van toonaangevende merken zoals Dyson, Miele, Numatic, Panasonic en Siemens.

Dyson enige echte stofzakloze stofzuiger die W.A.S in het assortiment heeft.

Miele is het stofzuigermerk nr. 1 in Nederland.

Numatic (o.a. Hetty en Charles) wordt veel gebruikt in de schoonmaakbranche en staat bekend om zijn kwaliteit en enorme stofzakinhoud.

Panasonic is degelijk en misschien wat minder bekend als stofzuiger merk, maar goed voor jarenlang stofzuigen met zeer efficiënte laag vermogen motors. Hierdoor wordt geen onnodige energie verspilt.

Siemens (gelijk aan Bosch) heeft een compacte, maar krachtige lijn voor een scherpe prijs.

Naast deze stofzuigers heeft W.A.S kruimeldieven (mini stofzuigers) en steelstofzuigers in het assortiment. Ook kunt u bij W.A.S terecht voor diverse stofzuigeronderdelen zoals slangen, zuigmonden, filters en stofzakken. Stel u vraag gerust!

De tips van W.A.S bij het aankoop van een nieuwe stofzuiger.

Een slede-, ketel-, steel-, handzuiger of een robotzuiger?

Het sledemodel is de meest voorkomende stofzuiger. Dit model heeft een stofzak voor de motor en een slangaansluiting aan de bovenzijde.

Daarnaast bestaat het ketelmodel stofzuiger. Deze is naast het opzuigen van huisstof, ook geschikt voor het zwaardere werk. Van deze stofzuiger zijn er tevens modellen waarmee u zowel natte als droge vloeren kunt zuigen. De stofzuiger kan water en zelfs puin opzuigen.

Bij de steelstofzuiger zit de motor en het stofreservoir aan de steel gemonteerd. Het voordeel van deze zuiger is dat u bewegingsvrijheid heeft en dat de stofzuiger weinig opbergruimte inneemt. De steelstofzuiger heeft vaak een kleinere vuilopslagcapaciteit dan een sledestofzuiger en is daarom minder geschikt voor het zware werk zoals trappen. Vaak wordt dit model gebruikt om snel tussendoor te zuigen en is ideaal voor gezinnen met kinderen.

De handzuiger of kruimelzuiger is geschikt voor het opzuigen van kleine hoopjes vuil of stof. Omdat deze op een accu werkt is de handzuiger snel in gebruik te nemen. Er zijn ook handzuigers die water kunnen opzuigen.

Met de robotstofzuiger hoeft u zelf niet meer te stofzuigen. Deze stofzuiger vindt zijn weg in de woning. Sommige modellen keren automatisch terug naar het basisstation om de lege accu op te laden. Omdat de robotstofzuiger niet geruisloos is, wordt geadviseerd om de zuiger aan het werk te zetten als u zelf niet in de ruimte aanwezig bent.

Met stofzak of zakloos?

Het merendeel van de stofzuigers werkt met stofzak, maar er zijn ook zakloze stofzuigers. Stofzuigers met zak zuigen de lucht (met stof) in een luchtdoorlatende zak: de stofdeeltjes blijven achter en de schone lucht wordt uitgeblazen. Het nadeel van een stofzuiger met zak is dat de zuigkracht vaak afneemt naarmate de zak voller raakt. Het voordeel daarentegen is dat deze stofzuiger doorgaans wat goedkoper is dan een exemplaar zonder zak.

Een stofzuiger zonder zak scheidt de stof van de schone lucht door middel van een krachtige luchtwerveling. De stof wordt opgevangen in een speciale stofbak die u kunt legen als deze vol is. Het voordeel van een stofzuiger zonder zak is dat u geen stofzuigerzakken hoeft te kopen. Het nadeel is dat u iets meer geld kwijt bent bij de aanschaf van uw stofzuiger.

Het vermogen (zuigkracht) van de stofzuiger

Het vermogen van een stofzuiger is erg belangrijk voor een goed resultaat. Op een gladde vloer zult u weinig problemen ondervinden, maar heeft u vloerbedekking of tapijt dan heeft u baat bij een stofzuiger met een sterke zuigkracht. Maar ook voor mensen met huisdieren en gezinnen van twee personen of meer is een sterke zuigkracht belangrijk.

Het zuigvermogen van een stofzuiger wordt uitgedrukt in Watt. Dit betekent echter niet dat hoe meer wattage, hoe groter de zuigkracht is. De motor in de stofzuiger gebruikt ook een grote hoeveelheid Watt. De effectieve zuigkracht wordt gemeten aan de zuigmond.

Op veel stofzuigers zit een zuigkrachtregeling waarbij u (handmatig) de zuigkracht kunt afstemmen op de te zuigen ondergrond. Bij enkele types gebeurt deze zuigkrachtregeling automatisch.

Op de markt verschijnen steeds meer ‘groene’ stofzuigers. Deze hebben een effectieve motor, waardoor met een lager wattage dezelfde zuigkracht behaald wordt, terwijl deze minder energie verbruikt.

Filters en hulpstukken

Heeft u huisdieren, harde vloeren, vloerbedekking of heeft u last van allergie? Dan is het uitermate belangrijk om de extra’s van een stofzuiger af te wegen.

Heeft u huisdieren dan is het aan te raden om een stofzuiger met een hoge

zuigkracht met een turboborstel te kiezen. Deze borstel kent een aangepaste structuur waardoor zelfs de fijnste dierenharen uit vloerbedekking en tapijt kunnen worden verwijderd.

Voor harde vloeren wordt een stofzuiger met een speciale parketborstel en rubberen wielen geadviseerd. Door de zachte rubberen wielen wordt uw vloer niet beschadigd en zuigt u daarnaast sneller.

Bij vloerbedekking is een stofzuiger met een hoge zuigkracht erg belangrijk.

Bent u allergisch, dan kiest u voor een stofzuiger met een HEPA-filter. Dit filtert zuivert de uitblaaslucht van stof.

Actieradius

Heeft u in huis weinig stopcontacten of moet u grotere ruimtes stofzuigen, dan  moet u letten op de actieradius van de stofzuiger. Deze wordt bepaald door de lengte van het snoer. Een stofzuiger met een actieradius van 10 meter kan alles opzuigen wat zich binnen 10 meter van een stopcontact bevindt.

Accessoires

Bij W.A.S kunt u ook terecht voor verschillende accessoires voor uw stofzuiger. Hierbij kunt u denken aan (merk en merkloze) stofzuigerzakken, luchtverfrissers, filters, slangen, buizen en zuigmonden.

Tot slot, nog een paar tips van W.A.S:

Vervang na elke pak stofzakken de filters

Vervang het hepa filter na 1 jaar

Vervang eventuele koolfiters na 1 jaar

Rol het snoer niet maximaal uit want een snoerbreuk komt veel voor

En vervang op tijd de stofzak.

WASMACHINES algemene informatie

Een wasmachine is niet meer weg te denken in het huishuiden van vandaag de dag. Als uw machine dan toch kapot gaat dan wilt u deze zo snel mogelijk vervangen. De keuze van een wasmachine is niet altijd even gemakkelijk gemaakt. W.A.S helpt u daarom graag bij het maken van de juiste keuze.

In de winkel treft u een zorgvuldig samengesteld assortiment aan, in verschillende klassen en van toonaangevende merken zoals

Beko, Zanussi, Siemens, AEG, Elextrolux en Miele.

 De tips van W.A.S bij het aankoop van een nieuwe wasmachine.

Voorlader of bovenlader?

De meeste wasmachines zijn voorladers. Hierbij zit de deur en de trommelopening aan de voorkant van de machine. Het voordeel van de voorlader is, naast het ruimere aanbod,  dat de wasmachine en een droger gestapeld kan worden. Bovendien hebben deze wasmachines vaak een ruime trommel en zijn zuinig in het gebruik van water.

Bij de bovenlader zit de opening aan de bovenkant van uw machine. Als u zeer weinig ruimte heeft om de wasmachine te plaatsen en/of moeite heeft met bukken dan kunt u denken aan een bovenlader. Het voordeel van deze machine is dat een bovenlader minder breed is dan een voorlader (40 cm i.p.v. 60 cm). De aanschafprijs van een bovenlader ligt wel hoger doordat de kostprijs productie technisch meer bedraagt.

Trommelinhoud (vulgewicht)

De trommelinhoud geeft aan hoeveel kg wasgoed u in de wasmachine kunt plaatsen. Van oudsher kan een wasmachine gemiddeld 5 kilo wasgoed per wasbeurt verwerken, maar er komen steeds meer machines op de markt met een capaciteit van 8 kilo of meer.

Hoe groter de trommelinhoud van een wasmachine, hoe droger deze uit de trommel komt. Door de grotere inhoud heeft uw kleding meer ruimte om te bewegen en wordt daarnaast komt uw wasgoed minder gekreukt uit de trommel. Een grotere trommel betekent overigens in de meeste gevallen niet dat de wasmachine ook groter is.

Voor de keuze van de inhoud is uw gezinssamenstelling van belang. Een trommelinhoud van 6 kg is ruim voldoende voor een gezin van 2 personen waarbij 2-4 wasbeurten per week worden gedraaid. Heeft u een groter huishouden of draait u veel wassen per week dan is een grote trommelinhoud van belang.

Sommige wasmachines hebben de extra optie ‘halve belading’. De wasmachine weegt de hoeveelheid wasgoed in de trommel en stemt hierop het programma af. Als u vaak kleine wassen draait, dan is dit voordeliger omdat het programma met halve belading energiezuiniger is.

Energieklasse

Veel wasmachines passen hun waterniveau aan de hoeveelheid was. Uiteraard is het beste en het zuinigste om met volle trommel te wassen.

Per wasmachine verschilt het energieverbruik. Een zuinige wasautomaat is niet alleen een duurzame keuze, maar bespaart in het dagelijkse gebruik bovendien veel geld. Op het energielabel van de wasmachine staat het verbruik van de machine vermeld. De meeste wasmachines kennen tegenwoordig energieklasse A+. Door de vermelding van het aantal plussen achter de A, wordt aangegeven hoeveel zuiniger de wasmachine is ten opzichte van de standaardnorm voor energieklasse A. Zo is een wasmachine met energieklasse A+ 10% zuiniger dan energieklasse A. Een wasmachine met A++ is 20% zuiniger dan energieklasse A. Hoe vaker u de wasmachine gebruikt, hoe rendabeler het is om te kiezen voor energiezuiniger wasmachine. Zuinige wasmachines zijn overigens vaak duurder in aanschaf, maar door het lagere energieverbruik verdient dit verschil zich weer terug. Bovendien is een zuinige wasmachine beter voor het milieu.

Als u slechts 1 à 2 keer in de week wast dan verbruikt u al minder energie en water. U heeft dan al voldoende aan een energieklasse A+ wasmachine.

Toerental

Het toerental geeft aan wat de centrifugesnelheid is van een wasmachine en bepaalt het droogresultaat na afloop van het wasprogramma. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was en hoe korter deze aan de waslijn hoeft te hangen of in de droger moet. Een wasmachine kan een toerental hebben variërend van 1000 toeren tot 1600 toeren.

Wasmachines met koolborstelloze motor

Staat de wasautomaat op zolder of op een andere gehorige plek? Een wasautomaat met een koolborstelloze motor biedt uitkomst. Deze machines worden aangedreven door een krachtige motor zonder koolborstel. Hierdoor zijn machines stiller, trillen ze minder en zijn ze ook minder aan slijtage onderhevig.

Startuitstel of eindtijduitstel functie

De ‘uitgestelde start’ is een optie waarmee u de wasmachine instelt op een tijd waarop u wilt dat de wasmachine begint met draaien. Een variant op de startuitstel functie is de ‘eindtijduitstel functie’. Hiermee kunt u exact instellen op welk moment de wasbeurt klaar moet zijn.

AquaStop waterbeveiliging en waterslot

Als de machine bijvoorbeeld op een verdieping staat, is lekkage heel vervelend.

Een aquastop op de slang kan uitkomst bieden. Sommige machines hebben zelfs 2 waterbeveiligingen.

Verschillende wasprogramma’s

De meeste wasautomaten bieden naast de standaardprogramma’s tegenwoordig een uitgebreide keuze aan speciale wasprogramma’s, passend bij uw levensstijl.

Katoen, wol en fijne was zijn de meest gebruikte programma’s.

Wast u erg vervuilde kleding? Het intensieve programma kan hiervoor handig zijn.

Sport u 2, 3 keer in de week? Kijk dan eens naar een machine met een zogenoemd sportkleding programma.

Heeft u kleine kinderen? Speciale babycare programma’s zorgen voor een extra hygiënische reiniging.

Voor delicate kleding kiest u een wasmachine voorzien van een hand- en wolwasprogramma.

Heeft u veel stomerijkleding? Een wasmachine met een stoomprogramma bespaart veel stomerijkosten omdat de kleding eenvoudig opgefrist kan worden in de wasmachine. Hierdoor hoeft de kleding minder vaak naar de stomerij. Ook vieze geurtjes worden snel verwijderd met een stoomprogramma.

Heeft u last van een huidallergie door zeepmiddel? Extra water toetsen kunnen helpen om dit probleem te voorkomen

Wast u vaak ’s nachts? Kies dan voor een wasmachine met een nachtprogramma. Deze maakt minder geluid, waardoor u heerlijk kunt blijven slapen.

Accessoires

Bij W.A.S kunt u ook terecht voor verschillende accessoires voor uw wasmachine. Hierbij kunt u denken aan afvoerslangen en – onderdelen, lekstoppers, reinigers en een tussenstuk waarmee u uw wasmachine en uw droger stabiel en veilig kunt stapelen.

Tot slot, nog een paar tips van W.A.S:

Stop de trommel niet te vol

Was beugelbh’s in een waszakje

Maak het wasmiddellaatje met regelmaat goed schoon

Controleer de rubberen ring rond de deur op beschadigingen

Reinig het pluizenfilter en controleer de afvoerfilter op achtergebleven voorwerpen

Spoel zo af en toe de toevoerslang helemaal door

Waspoeder is minder vervuilend voor de machine dan een vloeibaar middel

En laat de wasmachine eens per maand, zonder was, met fles groenland, draaien op 90 graden. De zeepresten worden hierdoor verwijderd en schimmelvorming wordt voorkomen.